En god hamburgare kräver ett gott hamburgerbröd. Vill du inte köpa något av alla de alternativ som finns färdiga är det förstås en god idé att baka eget hamburgerbröd.
Jag har testat en del olika recept, men det bästa jag hittat – och modifierat – är ett recept på klassiska hamburgerbröd. Vissa föredrar rustika bröd som man får slita loss bitarna från, men jag vill gärna ha ett lite mjukare, saftigare bröd som dessutom är bra på att suga upp såser och majonnäs när man väl byggt burgaren.
Nedanstående recept är dessutom superenkelt. Det kräver lite tid, men större delen av tiden är jästid.
För 10-12 bröd behöver du:
1 paket jäst (50 g)
50 gram smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 tsk socker
1-2 kryddmått gurkmeja (för färg, kan uteslutas)
11 dl vetemjöl
1 ägg
Havssalt
Gör så här:
Smält smöret på låg värme i kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Med lite övning sätter man rätt temperatur direkt eftersom mjölken är kall och smöret varmt…
Smula jästen i en rejäl bunke. Häll över den fingervarma smör- och mjölkblandningen. Rör runt till dess att jästen har lösts upp.
Häll i mjölet, men spara en liten del till senare. Blanda runt och tillsätt salt, socker och gurkmeja.
Knåda degen till dess att den blir mjuk och smidig i ett stycke. Den ska nästan vara som pizzadeg och det är knappt du kommer behöva mjöl för att hantera den.
Låt jäsa 40 minuter under handduk.
Knåda och forma till en rulle. Här får du prova dig fram lite beroende på hur stora bröd du vill ha. Vill du ha stora bröd blir det färre i antal, men då ska rullen vara kortare och tjockare. Små bröd tvärtom.
Dela rullen i 10-12 delar, rulla till bollar och platta till. Lägg ut på bakplåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa ytterligare en halvtimme under duk.
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa upp ägget och pensla på. Snåla inte, gör slut på ägget.
Strö krossad havssalt över bröden. Vill du variera kan du lägga till lite chiliflarn.
Grädda bröden i 10 minuter mitt i ugnen, eller till dess att de fått fin färg.