Idag har vi gett oss på att grilla Beer Can Chicken, som kräver lite mer tid men som är en fantastiskt god rätt. Den är relativt enkel att göra och sköter sig själv till större delen, även om du förstås behöver titta till kycklingen då och då under tiden. Allt du behöver för att lyckas hittar du nedan:
Beer Can Chicken:
1 st färsk kyckling, cirka 1,2 kg
1 öl, valfri sort
Rubb, bestående av: Svartpeppar, salt, senapskorn, paprikapulver, vitlökspulver, lökpulver, chili, persilja, brunt socker
Gör så här:
Mortla 90% av kryddorna tillsammans så att du får en grov rubb.
Gnid in rubben, både över under skinnet på kycklingen.
Häll en skvätt öl i en kycklinghållare, blanda med resten av kryddorna och placera kycklingen på hållaren.
Grilla indirekt cirka en timme. Kontrollera med termometer att kycklingen är klar, alternativt skär ett snitt mot slutet nära benen och kontrollera ockulärt.
Servera med smörslungade rödbetor (se nedan) och nykokta haricot vertes.
Smörslungade rödbetor:
1 kg rödbetor
1 paket sockerärtor
Parmesan, riven
Salt, peppar
Gör så här:
Skala och förkoka rödbetorna, tills de är nästan färdiga – de måste fortfarande ha lite motstånd när du provsticker.
Dela dem i klyftor och stek hastigt på hög värme i en klick smör tillsammans med sockerärtor.
Salta, peppra och riv parmesan över.