Fläskfilé är alltid ett säkert kort och vad man än gör med grisens bästa styckningsdetalj så blir det oftast bra. Baconlinda, marinera, eller grilla precis som den är. Det enda du behöver tänka på är att putsa den ordentligt, vilket ibland kan vara både tidsödande och svårt.
Enklaste sättet att putsa en fläskfilé är att börja med det så kallade silverskinnet, den tjocka hinna som ser ut att vara gjord av silver – eller åtminstone glänser som silver. Sätt in kniven direkt under hinnan, vinkla 45 grader mot hinnan och dra kniven mot hinnan. På så vis får du så lite spill som möjligt.
Därefter grillar du fläskfilén au naturell, eller efter att ha marinerat den ett par timmar i valfri marinad. En enkel marinad är soja, svartpeppar (i mängder), en skvätt vinäger och en skvätt olivolja, båda av valfri sort, samt en (hel) del salt. Den vågade pressar i en klyfta vitlök eller två.
Resultatet, tillsammans med potatisgratäng och en grönsallad, är grymt bra: