September är den första höstmånaden, och även om september har börjat väldigt varmt känns det ändå att det är höst. Luften blir klarare, kvällarna betydligt kyligare och löven börjar ändra färg. Vilket gör att det är dags för en riktig höstgrill.
Vad passar då bättre än en fläskfilé, fylld med plommon och äpplen? Till detta en kantarellsås och vitlökspotatis, samt grillade sparrisar. Allt du behöver för fyra personer är:
2 fläskfiléer
2 paket bacon
1 kg potatis
Olivolja
8-10 katrinplommon, urkärnade
1-2 äpplen, helst syrliga
250g kantareller
3 dl vispgrädde
Smör
Sparris
Vitlök
Salt och peppar
Konjak
Gör så här:
Putsa fläskfiléerna. Skär en skåra som nästan når helt igenom, men början 1-2 centimeter från ena änden och avsluta 1-2 centimeter från andra änden.
Lägg ut baconet från ett paket bacon i en form eller på en stor tallrik. Placera fläskfilén på baconet.
Finhacka äpplen och plommon. Fyll en av fläskfiléerna med hälften.
Fläta baconet runt fläskfilén. Tänd grillen och upprepa för filé nr 2.
Skiva potatisen tunt. Blanda med smör, olivolja, salt, peppar och eventuellt franska örter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Ansa och putsa kantarellerna.
Grilla fläskfiléerna på indirekt värme, minst 40 minuter.
Smörstek kantarellerna. Häll i vispgrädden och 1-2 matskedar konjak. Snåla inte och red eventuellt med lite vetemjöl.
Grilla sparrisen mot slutet av fläskfiléerna.
Servera alltihop och njut: