Grilla med kaffe? Javisst!

Sommarens grilltips är kaffe i marinad. Bildkälla: Honolulu Coffee

Gillar du kaffe? Gillar du att grilla? Slå ihop dem och det blir något riktigt gott av det hela!

Kanske började en kaffeälskande kock att experimentera med kaffe i mat eller så var det av misstag, hur det än gick till så är det dags att testa. Det låter kanske lite märkligt med att grilla med kaffe, men med en kaffebaserad marinad eller sås till köttet, fisken, kycklingen eller grönsakerna får du en ny och rolig rätt att bjuda på till vardags och fest.

Marinader med kaffe som bas går att variera på flertalet sätt, inte minst eftersom kaffe kommer i många olika smaker så att varje marinad smakar annorlunda. Här ger vi några tips på kaffemarinader och hoppas att det ger inspiration att testa på att experimentera i köket själva.

Gnugga in kaffe i köttet

Ett sätt är att gnugga in kaffe i köttet, man gör en rub helt enkelt. Den bittra smaken från kaffet i kombination med till exempel farinsocker blir alltmer populär bland de som gillar att grilla.

Rub:

  • 6 matskedar malet kaffe
  • 2 matskedar mörkt farinsocker
  • 2 matskedar paprikapulver
  • 1 matsked havssalt
  • 1 matsked hackad koriander
  • 1 tesked färskmalen peppar
  • 1 tesked kummin

Blanda allt i en skål och gnugga sedan in det över hela köttet. Ringla sedan olivolja över. Grillningen kan ske direkt men blir godare efter att ha fått stå i några timmar.

Använd kaffefiltret på nytt sätt

De som gillar att grilla och dricka kaffe kan ha ett redskap i köket de inte visste om. Kaffefilter kan nämligen användas i en rad olika köttförberedningssätt, men speciellt när man försöker sila bort eventuella klumpar från en marinad. Det går enkelt att sila igenom vätskan medan klumparna stannar i filtret som sedan kan slängas – lägg inte onödig tid på att diska.

 

Marinad till grönsakerna

Till grönsakerna du brukar grilla eller kanske vill testa till nya finns det en enkel marinad av kaffesump.

Ta en skål och blanda i:

  • 0.5 dl olja
  • 0.5 dl soja
  • 2 msk honung
  • 2 små klyftor vitlök
  • Salt
  • Peppar
  • Kaffesump (någon matsked)
  • några färska kryddor, t ex persilja eller timjan
  • Ev. 0.5 tsk chili flakes

Red-Eye Sås

Bildkälla: FeastFarm

  • 3 msk sky (t ex från en nyligen tillagad stek i ugn) eller smör
  • 1 mellanstor lök eller 3 schalottenlökar
  • 115 g skinka som skärs ner till tunna strimlor
  • 4 tsk mjöl
  • 4.5 koppar kaffe
  • 1 dl ketchup
  • 1 dl grädde
  • 2 msk Worcestershiresås
  • 2-3 msk farinsocker
  • Salt, peppar
  1. Hetta upp smör i en stekpanna. Tillsätt lök och bacon och stek på medelhög värme tills gyllene, ca 3 minuter.
  2. Blanda i mjöl och låt koka ihop i ca 30 sekunder. Häll i kaffet och låt koka ca 3 minuter, se till att blanda då och då för att såsen inte ska brännas vid.
  3. Blanda i ketchup, grädde, Worcestershiresås och socker och låt sjuda i 3 minuter. Salta och peppra efter smak.

Starkt kaffe som bas

Marinad gjord på espresso. Bildkälla: Cookscountry.com

Till denna marinad funkar det bäst med en riktigt stark espresso. Använd med fördel dina favorit-kaffekapslar för att få till den rätta smaken. Börja med väldigt lite vatten och använd ”fill up”-funktionen på din bryggare för att få rätt styrka.

För dig som gillar att jobba med fler ingredienser:

  • 1 dl espresso (olika varianter av kaffekapslar kan du hitta på kaffekapslar.se)
  • 2.25 dl ketchup
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 1 dl socker (t ex farinsocker)
  • 1 dl finhackad lök
  • 2 klyftor vitlök, pressade.
  • 3 chilipeppar
  • 2 msk senap
  • 2 msk Worcestershiresås
  • 2 msk kummin
  • 2 msk chilipulver

Blanda samtliga ingredienser i en liten kastrull och låt det sjuda på medelhög värme. Sänk efter en stund ner till lägre värme så att massan precis sjudar och låt sjuda i 20 minuter. Låt svalna. Blanda sedan i en mixer till helt slät. Använd direkt eller ställ in i kyl till användning.

När man gör sin egna marinad kan man använda vilka ingredienser man själv vill. Till denna används Whisky (när maten tillagas försvinner den mesta av alkoholen men lämnar kvar aromer och smaken).

Whisky- & kaffemarinad

  • 1 msk Whisky (t ex Bourbon som anses vara lite sötare)
  • 2 msk Tabasco
  • 1 msk färskmald peppar
  • 1 dl espresso eller annat starkt kaffe
  • 1 flaska BBQ-sås
  • ev. koriander, färsk vitlök eller äppeljuice

Som tillbehör till maten med kaffemarinad kan du servera grillad vitlök. Du kan också lära dig hur du grillar perfekt kamben.

Kaffe- & senapsmarinad

  • 4.5 dl kallt bryggt kaffe
  • 1 dl mörk sirap
  • 80 ml balsamvinäger
  • 2 msk Dijonsenap
  • 4 klyftor vitlök, hackade
  • 1 tsk timjan
  • 1 ½ tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar

1.Blanda alla ingredienser i en skål, kan med fördel stå i kyl ett par timmar.

2.Lägg köttet (eller vad som ska marineras) i en återförslutningsbar påse, häll över marinaden, stäng påsen, blanda runt lite och placera i kyl. Låt marinera i några timmar eller över natt.

3.Häll av marinaden i en liten stekpanna och stek köttet i en annan. När köttet är färdigt ta av från spisen.

4.Ta stekpannan med marinaden och låt koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda 10-15 minuter. Rör om emellanåt.

5.Servera marinaden till köttet.