Lax är alltid lika gott att grilla. Idag blev det två sorters rubbing och till laxen blev det fyllda bakpotatisar, grillade tomater och sparrisar, samt squash.
De två olika rubb jag använde idag var hyfsat enkla. Den första bestod enbart av citronpeppar och salt. Den andra av en kryddblandning jag mortlade ihop själv, se nedan. Laxen fick sedan grillas indirekt, under cirka 20 minuter, samtidigt som bakpotatisarna blev klara. Tomaterna och sparrisen lades på när det var cirka 10 minuter kvar, medan squashen fick grillas indirekt under samma tid som bakpotatisarna.
Fyllda bakpotatisar gör du så här:
1. Tvätta bakpotatisarna.
2. Mikra dem tills de blir mjuka. Fyra halvstora bakpotatisar tar ungefär 16 minuter i en 1000W mikrovågsugn.
3. När potatisarna är mjuka tar du ut dem, skär av ett lock och gröper ut ungefär 3/4 av potatisen. Lägg den urgröpta potatisen i en skål.
4. Hyvla ner parmesan, cirka en deciliter, och klicka i två stora matskedar creme fraiche.
5. Finhacka en halv rödlök. Blanda med potatis, creme fraiche och parmesan. Peppra ordentligt.
6. Lägg tillbaka röran i potatisarna och grilla sedan indirekt.
Rubb nr 1:
Citronpeppar
Salt
Rubb nr 2:
Anjouchilipulver
Senapskorn
Salt
Paprikapulver
Lökpulver
Mortla och gnugga sedan in i laxfiléerna. Resultatet ser du nedan.
[wysija_form id=”1″]
Alla recept hittar du här.