Grillbaronen recenserar vin – den här gången är det Vinias nyhet Francisco Gómez. Den gode Gómez får göra en grillad fläskfilé sällskap, tillsammans med smördegsinbakade potatisar – och till förrätt en västerbottenostshot (säg det fort tio gånger om du kan).
Arriba, kanske man ska börja den här recensionen. Francisco Gómez är döpt efter den spanska grundaren med samma namn, vars odlingar ligger utanför Villena i Spanien. Och som med så mycket annat spanskt är det här ett vin som har en eldig själ, men mer om det senare.
Först ut är receptet på förrätten – västerbottenostshoten med lite delikatessknäcke och ansjovis. Receptet kommer från senaste Allt om Mat, och den här förrätten kan jag verkligen rekommendera. Grymt god och fungerar väldigt bra ihop med Francisco Gómez.
För en shot som räcker till fyra personer behöver du:
50 g västerbottenost, riven
1 dl grädde
1 dl mjölk
Två rädisor
Delikatessknäcke
Mjukost med pepparrot
Ansjovis
Gör så här:
Koka upp grädde och mjölk. Tillsätt den rivna osten och mixa slät.
Skiva rädisorna tunt. Bred på mjukosten på delikatessknäcke och lägg rädisorna ovanpå tillsammans med en bit ansjovis.
Servera shoten i små glas, och lägg knäcket ovanpå.
Fläskfilén marinerar du sedan i din favoritmarinad, varpå du grillar indirekt i cirka 30 minuter.
Servera fläskfilén med grillad tomat, finhackade rädisor och kokta potatis i smördeg, se nedan.
Till den här konstellationen av utmärkt smakande mat fungerade Francisco Gómez fantastiskt bra. Det här är ett grymt bra grillvin, och med tanke på priset – cirka 70 kronor – är det ett riktigt fynd. Det är dessutom ekologiskt och fungerar otroligt väl med välkryddad mat. Betyget kan inte bli annat än fem stjärnor.
För att tillaga potatis i smördeg behöver du:
500 gram potatis
Creme Fraiche, cirka 1 dl
Senap, 2 msk
Persilja
Salt och peppar
Smördegsplattor, ett paket
Gör så här:
Kavla ut smördegen, lägg på en plåt.
Koka potatisen nästan färdig.
Dela potatisen i bitar, lägg på smördegen.
Blanda creme fraiche, senap, persilja och salta/peppra efter smak.
Häll över creme fraiche-blandningen över potatisen.
Vik över smördegen och tillaga i ugn på 220 grader, cirka 20 minuter.