Romescosås

Romescosås upptäckte jag första gången hösten 2020 och blev överraskad över att jag missat en så god sås/röra. Efter att ha sökt på nätet insåg jag att det finns en hel del olika varianter. Jag har utgått från några av de vanligaste och ändrat en aning.

Romescosås passar perfekt till grillat och i den här versionen grillas paprikorna innan huvudrätten, alternativt i början av en längre grill.

Ingredienser

  • 2 hela paprikor
  • 3-4 vitlöksklyftor, alternativt en hel King Solo-vitlök
  • 1/2 – 1 dl skalad mandel
  • 1 dl parmesanost, fint riven
  • 3 dl gräddfil
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • 1-2 kryddmått chiliflakes
  • Salt

Gör så här:

Rosta mandeln. Grovhacka.

Grilla paprikorna, gärna hårt i början och ytterligare fem-tio minuter på indirekt värme.

Mixa paprikorna med mandeln och vitlöken – använd stavmixer.

Blanda med riven parmesan, gräddfil och vinägern. Tillsätt eventuellt lite olivolja och avsluta med chiliflakes och salt.