Det här är något jag själv funderat över, och bara vagt haft en uppfattning om. Det är inte en superkomplicerad process, men något tidskrävande om den ska göras på det gamla sättet i en kolmila.
I grund och botten handlar det om att trä ska hettas upp i en miljö som är syrefattig, vilket egentligen betyder att träet torkas och luftfuktigheten sänks utan att man tänder eld på träet. Processen kallas pyrolys, det vill säga torrdestillation. Det börjar med att träet lufttorkat och kommer ner i vattenhalt. Därefter får kolningen fortsätta i antingen en gammal traditionell kolmila, eller en modern kolugn. Oavsett vilken metod som används handlar det om att träet ska pyra och inte ta eld, då det förstås brinner upp istället för att bli till kol.
Själva slutprodukten är vad vi alla grillare användare, och en sak som hänt är att antändningstemperaturen har gått ner.
Nu inser jag att det här förstås är en hel vetenskap och det finns säkert mängder med olika varianter, men för oss som grillar mycket kan det vara kul att förstå grunderna. Någon gång när jag har oändligt mycket mer tid kanske jag ger mig på att försöka själv framställa kol i mindre skala.