Republiken Malta lockar många svenska turister varje år. Den lilla ön är belägen i princip så långt söderut du kan komma och fortfarande befinna dig i Europa. Det gör vädret helt perfekt för en solsemester, och de svenska semesterfirarna njuter stenhårt av öns sandiga stränder, nöjesliv och restauranger.
Men även en fin semester är dömd att ta slut någon gång. Och med tanke på hur härligt du haft det på Malta är det kanske inte så konstigt att du vill hålla kvar vid semesterkänslan även efter att du landat i gamla Sverige igen. Som tur är finns det några moment i det maltesiska sommarlivet som du kan återskapa hemma. Maltesiska casinon och det maltesiska köket gör sig minst lika bra i ditt hem som på själva Malta.
Casino – en självklar del av det maltesiska nöjeslivet
Kanske besökte du något av Maltas alla fysiska casinon när du var där? Online kan du hitta många varianter på samma spel som du spelat IRL, som säkert väcker minnen från dina veckor på Malta. Casinon med MGA Licens är vad du ska leta efter, om du vill fortsätta ta del av det maltesiska nöjeslivet hemma i din soffa.
Att ett casino har en så kallad “MGA-licens” innebär att casinot lyder under de regler som den maltesiska spelmyndigheten satt upp. Motsvarande svenska myndighet är Spelinspektionen. Den maltesiska och svenska spelmyndigheten har mycket gemensamt, och den information du hittar på Spelinspektionens hemsida om regleringar kring casinospel är i mångt och mycket även relevant för spel på MGA-casinon.
Däremot skiljer sig själva regelverken åt mellan Sveriges och Maltas spelindustrier. Du kan till exempel fortfarande spela på maltesiska casinon även om du är registrerad på svenska Spelpaus. Även de bonusar och erbjudanden som ett casino har möjlighet att erbjuda den som spelar kan skilja sig åt.
Precis som när du skrev in dig på det “riktiga” casinot på din semester på Malta kommer du behöver legitimera dig när du öppnar konto på ett MGA-casino. På ett utländskt casino kommer inte BankID vara ett möjligt sätt att legitimera dig, men det finns alltid andra lösningar. Du ska hitta tydliga instruktioner på casinots hemsida kring hur du registrerar och legitimerar dig på just ditt valda casino.
Smaklig måltid – det maltesiska köket i ditt eget hem
Vad gäller alla typer av spel om pengar behöver du naturligtvis förhålla dig ansvarsfullt till hur du spelar. Lagom är ofta bäst. Men när det kommer till det maltesiska köket finns ingen anledning att hålla igen! Och om du behöver paus från datorn kan det passa perfekt att fylla på med lite hälsosam energi.
Det maltesiska köket kretsar mycket kring fisk. (Föga förvånande, med tanke på att Malta är en ö.) Det är med andra ord lätt att äta både nyttigt och gott, när du ger dig på att återskapa smakerna från din semester hemma i Sverige. Och det är dessutom många människors absoluta övertygelse att fisk smakar bäst grillad. Självklart ska du få några tips på hur du lyckas med fisken på grillen.
Så grillar du fisk med lyckat resultat
Det är inte helt ovanligt att en ovan kock drar sig lite för att grilla fisk. Det är oundvikligen lättare att få fart på en bit stek på grillen – men för den verkligt grillintresserade borde det vara en självklarhet att även kunna lyckas med fisk. Med lite tålamod och en stor skopa entusiasm kommer det gå galant.
Vissa fiskar passar bättre på grillen än andra. Feta fiskar gör sig särskilt bra. Magrare fiskar kan behöva lite hjälp i form av extra smör som penslas på direkt på fisken. Följande listade fiskar hör till de som trivs på grillen:
- Lax (fet)
- Regnbåge (fet
- Makrill (fet)
- Marulk (mager)
- Havskatt (mager)
- Lake (mager)
- Lubb (mager)
När du grillar fiskfiléer bör du se till att behålla skinnet på filéerna. Då minimerar du risken för att fisken ska falla sönder på grillen. Vissa lösa fiskar kommer dock falla sönder ändå – men det problemet kommer du enkelt runt genom att lägga dem i så kallade grillkorgar. Gärna tillsammans med lite goda grönsaker och kryddor.
Låt fisken ta tid på grillen
Till skillnad från när du grillar kött, finns ingen anledning att snabbt fräsa på en fisk när du lägger den på grillen. Fisken vill ha tid på sig, och du bör vänta ett bra tag innan du lägger den på grillgallret. Kolet bör ha blivit grått och gallret helt hett.
Fisken är klar när den har uppnått rätt temperatur. Även om du är van att grilla bör du inte slarva med att kontrollera temperaturen med termometer. Tillagningstiden kommer skilja sig åt, inte bara mellan olika sorters fisk utan även från filé till filé. När fisken når 48–52 grader Celsius är den klar – och glöm inte att tillagat kött av alla sorter fortsätter att stiga i temperatur även en liten stund efter att du tagit av den från grillen. Vid 48 grader är det dags att plocka av den, vänta inte till 52.
Om du vill ha fler tips och inspiration kring maltesiska maträtter kan du titta på menyn från de restauranger du besökte på semestern. De flesta restauranger publicerar sina menyer på sina hemsidor. Där ser du snabbt vilka kryddor och tillagningssätt som du fick uppleva under dina härliga veckor på Malta.